Menu

Dans

Home / Tango / Dans

Dans

Dans har de fleste av oss ett forhold til i perioder av livet, barnestadiet med mange morsomme varianter, ungdomstiden med sine stiler og så i voksen alder har man igjen en annen dansestil som man forholder seg til.

Man kan vel si at dansen følger oss gjennom det meste av livet. Det er jo mange forskjellige typer av dans som finnes verden rundt, mange er lokale varianter som da gjerne bare utføres i de lokale områdene.

Street Dance

Street Dance eller som vi sier gate dans er en flott og artig underholdning i bybildene rundt omkring i verden, enkeltpersoner eller grupper viser frem hva de kan. Street Dance krever solid fysikk og utholdenhet da dette er en veldig krevende form for dansing. Man får oppleve ungdommene ute i gatene på en helt annen måte en det man er vant til.

Rytmen og den danseteknikken ungdommen bruker krever også mye trening, med da den fysiske harde dansen er det sjeldent man ser mennesker opp i mot 30 år gamle som utøver denne formen for dans. Dette er egentlig ingen ny type dans, den har bare vært noe fraværende i perioder. Man har vel egentlig samlet dansenavn som B Boys, Poppers, Lockers, Hiphop Dancers og Fly Girls under Steet Dance navnet. En mye enklere betegnelse det på denne varianten av dans.

Opprinnelsen av denne dansetypen stammer i fra Hiphop kulturen og Hiphop er vel egentlig delt opp i to, Old School og New School. Old School hadde teknikker og prinsipper som omfattet Breakdans, New Jack Swing og Electric Boggie mens den nye har i tillegg lagt til stiler som New Style, Popping Locking, Latino Hiphop, House Dance og Ragga Hiphop. Det meste av denne dansevarianten er det ungdomsmiljøene i de urbane strøkene som gjør, de trener ute i gatene og i parker. Man kan se disse fantastiske danserne når man rusler rundt i gatene da gjerne på sommerstid i veldig mange byer verden rundt.

Ute på bygda

Ute på bygda

Ute på landsbygda er det oftest de lokals samfunns husene som arrangerer dans, da gjerne i helger. Dette har blitt ett veldig populært arrangement for ungdommene ute på bygda, men det arrangeres også dansekvelder for de voksne og de eldre i disse lokalene også. Så har man jo det som på folkemunne kaller folkeparker hvor det da arrangeres dans om sommeren. Men under krigens dager ble all offentlig dans forbudt og man ble da nødt til å omstille seg.

Man fant frem til mindre åpninger inne i skogene og arrangerte da hemmelige danse tilstelninger av forskjellige typer. Det att folk skulle kunne nyte musikk og dans klarte ikke de Tyske styresmaktene å stoppe. Tviler vel på at den vanlige Tyske soldaten ikke likte dans selv, men ordre er jo ordre. Ungdommen la på vei innover i skogen med trekkspill og gitarer og da gjerne medbrakt mat og drikke. Dette ble gjort sommer som vinter, det spilte ingen rolle om det var litt kalt, man danset seg jo fort varm. Det finnes nok ikke noe sted i dag hvor det ikke danses, men i enkeltes kulturer er det fortsatt forbudt men er sikker på at også der blir det danset i det skjule.