Menu

Dans deg til bedre helse

Home / Tango / Dans deg til bedre helse

Dans deg til bedre helse

Det å holde seg i form å ta vare på egen helse, er noe som stadig oftere kommer i fokus og som så klart er viktig. Det er først og fremst viktig for eget liv, og god helse gir oss bedre livskvalitet og ikke minst større handlingsfrihet.

Det er kosthold og mosjon som er de største og viktigste faktorene, altså det å holde seg i aktivitet og spise sunt og variert. Alkohol- og nikotin bruk er også viktig for helsen din, eller sagt på en annen måte så bør man være måteholden med alkohol – og kutte røyken. Men dans blir sjelden eller aldri nevnt i forhold til positive effekter på helsen vår, men sannheten er at den faktisk kan bedre både den fysiske og psykiske helsen vår.

Et bedre liv i en monoton hverdag

Det at en del eldre bruker dans som mosjon og ikke minst sosialt, er noe som har vært kjent lenge. Det er nok slik at den eldre generasjon har et annet syn på dans, enn det vi yngre har. Det er jo en sannhet at mange eldre er ensomme, og mange av dem har en ganske monoton hverdag. Mange av de eldre som deltar på dans 1-2 ganger i uken, sier at dette gir dem svært mye både fysisk men ikke minst psykisk. Det er jo ikke slik at det kun er de eldre som er ensomme i landet vårt, ensomme mennesker finner man i alle aldersgrupper. Det som er spesielt ved å bruke dans som treningsmetode, er at den er morsom og lystbetont – og altså også sosial. Det er slik med oss mennesker uansett alder, at vi lettere klarer å gjennomføre det vi føler glede ved – og har lyst til å gjøre.

Dans deg til bedre helse

Hjertesykdom er noe som kan ramme oss alle, og det kan faktisk forebygges ved å danse. Dans alene er ikke alltid nok, men den bidrar helt klart til å redusere faren for å utvikle hjertesykdommer – men kan også være positivt for å unngå å i det hele tatt få slike problemer.

Bedre enn gange og sykling

Som tidligere ivrig syklist og løper på mosjonistnivå, så ble jeg overrasket over hva en italiensk undersøkelse avdekket for noen år siden. Det skulle vise seg at de som danset og var i risikosonen for hjerte- og lungesykdommer, faktisk hadde bedre pust og helse enn de som syklet og gikk turer ute – eller brukte tredemølle. De konkluderte med at livskvaliteten ble merkbart bedre for de som danset, så her kommer nok både det fysiske og psykiske aspektet inn vil jeg tro.

Vekttap

Det er så klart ikke alle som ønsker eller har behov for å gå ned i vekt, men om vi ser på en undersøkelse i et kjent tidsskrift – så viser den at visse former for dans er mer effektivt enn annen mosjon i forhold til å kvitte seg med ekstra kilo.

Mer energi

Mange kjenner seg sikkert igjen i det at man ofte føler seg tom for energi, dette er noe som skjer med stadig flere og flere – også de yngre. Det å gå tom for energi kan ha mange årsaker, men stress og mas i hverdagen er nok en viktig faktor her. Da kommer dansen inn i bildet igjen, for det viser seg at fysisk utholdenhet og mer energi – kan være et resultat ved jevnlig og programmert dans hver uke.