Menu

Folkedanstradisjoner i Europa

Home / Tango / Folkedanstradisjoner i Europa
Folkedanstradisjoner i Europa

Folkedanstradisjoner i Europa

Folkedans har lange tradisjoner i Europa, selv om den kanskje først og fremst oppstod i Østen og blant urfolk verden over. Man må langt tilbake i tid før man finner de første tegnene på dans, ofte i ritualer utført av folk i intense og suggererende bevegelser i ring rundt et bål. Dansen var tilkalling på gudene eller som en del av livets mange milepæler.

Denne rituelle dansen ble utviklet fra tusenvis av år med liv i naturen til mer moderne folkedans. I Norge fikk vi for eksempel gammaldans, halling og pols. Foruten å være påkalling av gudene, kunne man etter hvert også se at man bruke dansen i tilknytning til arbeidet, en del av seremonier som konfirmasjon og bryllup, men også som en del av en typisk kurtisering.

Folkedans er noen av de mest nasjonsbundne kulturelle aktivitetene et land har. Det er svært viktig å ta vare på denne typen kultur. Derfor er det mange voksne og unge som fortsetter å utøve de utrolige folkedansene på arrangementer og festivaler. Da får de vist fram hva de har lært og videreutvikle dansene i den nye samtiden.

Noen europeiske folkedanstradisjoner

Armenia er kanskje verdens eldste land og rik på folkedanstradisjoner. Danser som berd, tamzara og shalakho er alle danser med lang historie. Kochari er kanskje likevel mest kjent, en utbredt folkedans som smaler folk i ringdans. I Frankrike oppstod galliard på 1400-tallet. I denne dansen er det fem hovedformer, der man hopper fra side til side, alltid med den alternerende foten foran seg. Det femte og siste steget går over to takter. Kongelige og adel danset galliard i mange hundre år, og ble ofte beregnet som for provoserende med høye løft og hete omfavnelser.

Noen europeiske folkedanstradisjoner
Noen europeiske folkedanstradisjoner

Engelskmennene har også lang historie for folkedans. Clog er en dans der danserne treffer gulvet med skoene på en spesiell måte. Man ser for seg at danser som stepping og stomping er utviklet fra denne folkedansen. England har også en rekke andre folkedanstradisjoner som Morris ring og rapper sword. I Italia danset par en type folkedans kalt tarantella. Historien skal ha det til at man forbandt dansen med mennesker som hadde blitt bitt av en edderkopp, og ble god underholdning i lokaler og på opera. Dansen som har taktfast rytme og høy intensitet ble danset i grupper allerede på 1500-tallet.

Jota er en folkedans fra Spania. Man kler seg ut med fargerike hatter og stiller opp gruppevis. Det er viktig å ha god kroppskontroll og utholdenhet, da spark og løft går i hurtig takt. Jota fins i mange ulike varianter, helt avhengig av hvor i Spania man befinner seg. Jota er sammen med flamenco den mest kjente folkedansen i landet. Det er usikkert hvor lendler oppstod, men at denne folkedansen har hatt tilhørighet i land som Sveits, Østerrike og Tyskland er helt sikkert. Denne pardansen var populær på 1800-tallet og bestod av hopping og tramping. Men vals er nok best kjent som folkedans og ikke minst selskapsdans i senere tid. Valsen består av en rekke trinn og er en elegant pardans for to.

Hellas, antikkens vugge, har også mange folkedanser. Landet hvor den greske mytologien oppstod, bærer også på tradisjonell folkedans som antipatitis, kalymnikos, sianos og tsamikos for å nevne noen. Gresk folkedans preges av sterke rytmer, bastante trinn og høylytt sang fra musikerne.