Menu

Latinamerikanske danser

Home / Tango / Latinamerikanske danser
Latinamerikanske danser

Latinamerikanske danser

Alle vi har en oppfatning av at folk i Latin Amerika har en danserytme ut av en annen verden. Det stemmer nok at mange har det og det er en kjensgjerning at mange av de mest temperamentsfulle dansene stammer nettopp derfra.

Mye av dagens populærmusikk og dans har det latinamerikanske i seg, særlig hvis man ønsker å få pulsen opp. I treningssentre rundt i Norge, men og i verden for øvrig er det ikke uvanlig å trene gjennom å danse noen av disse dansene. Når man konkurrerer i sportsdans er det hele fem latinamerikanske danser som er med, altså halvparten av de ti. Disse er samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive. Latinamerikanske danser ble en mesterskapsgren etter andre verdenskrig. De mest suksessrike norske dansere som drev med denne type dans er paret Johan og Natalia Eftedal som vant EM i 1993 og Geir Bakke/Trine Dehli som vant hele 4 EM på 80-tallet. Under skal jeg skrive det grunnleggende om de 5 dansetypene. Samba er en brasiliansk dans som oppsto på begynnelsen av 1900-tallet. Dansen er inspirert av afrikanske og europeiske rytmer.

I dag finnes det mange typer sambadans rundt om i Brasil, men den knyttes spesielt til det store karnevalet i Rio. Denne dansen kan danses både i par, men det er også veldig vanlig med individuell samba, som fremført på Rio-karnevalet. Sambas popularitet har spredt seg utover kontinentet og over hele verden og er nok den mest kjente latinamerikanske dansen. Cha-cha-cha er en dansetype fra salsa-familien og ble skapt på Cuba på begynnelsen av 50-tallet. Dens utvikling gikk parallelt med dansen mambo, som begge ble veldig populære på 50 tallet. Dansen består av to trege og tre raske trinn (cha-cha-cha) og dermed navnet. I likhet med cha-cha-cha stammer rumba fra Cuba, men ble utviklet noe tidligere, allerede i 1930. Rumba var i utgangspunktet en afroamerikansk dans. Bevegelsene går ut på rytmiske hoftebevegelser og små fottrinn. Denne dansen er i utgangspunktet en sakte cha-cha-cha og fremstår veldig romantisk i bevegelsene.

Paso doble dansen kan minne om en marsj. Det var franskmenn som gjorde den om til en pardans, med noe komplisert koreografi, noe som senere ble anerkjent i Spania. Den kjennetegnes av brå bevegelser med hodet og lange skritt. Det er en svært anspent og lidenskapelig dansetype, som gjerne blir veldig teatralsk. Paso doble betyr egentlig dobbelt steg, da den danses slik at man tar to steg frem. Jive er en rask dans opprinnelig fra USA. Den ligner på swing og har siden sin opprinnelse på 40-tallet blitt en ganske populær selskapsdans. Navnet “Jive” betyr tull eller tøys, da dansen kan beskrives som gøyalt hopp og sprett på dansegulvet.

Andre dansetyper

Andre dansetyper

I tillegg til de 5 dansene som er med i sportsdansekonkurranser finnes det veldig mange andre latinamerikanske dansetyper, slik som: tango, mambo, salsa, marengue, lambada, bolero, osv. Zumba som danses på treningssentrene rundt om i landet vårt og i verden ellers er egentlig ikke en dansetype, men heller en treningsrutine utviklet for rundt 30 år siden av en kolombiansk danser og koreograf mens han danset en kombinasjon av marengue og salsa.