Menu

Regn dans og annen rituell dans

Home / Dancen / Regn dans og annen rituell dans

Regn dans og annen rituell dans

Nå er jeg i ferd med å bevege med inn på et emne som var vanskeligere å finne informasjon om enn hva jeg trodde når jeg fikk ideen om å skrive denne artikkelen. Jeg har nemlig tenkt på en del spesial dansing slik som regndans, dødsdans, krigsdans fra indianere med flere og så videre. Men det skulle vise seg å være et tema man måtte lete dypere på internett for å finne noe som var interessant annet enn å bare skrive inn et ord på google.

Regndans

Vi har vel de fleste av oss sett på TV at det blir danset regndans for å få frem regn. Jeg sitter vel med følelsen av at dette først og fremst var i nærheten av regnskog og urskog en god bit lenger syd i verden enn her i Norge.

Men skulle du se en regndans noen gang så er det ikke bare «å rope på «regnet de driver med. Dansen er seremoniell og den danses også for å be om beskyttelse for buskapen sitt når regnet først kommer. Mange steder i verden har vel regnet en tendens til å komme i monsun mengder når den først kommer. Vannet i elver og sjøer kan stige så kraftig at det blir flom. Derfor kan jeg tenke meg at de ber for buskapen sin.

I noen kulturer i verden danses det regndans fortsatt. Men det er litt forskjell på hensikten med dansen på de forskjellige stedene i verden. Noen danser som nevnt for regn og for dyrene sine. Mens andre igjen danser for å rense jorden og fjerne onde ånder.

 

Regndans

Rensingen på denne måten skjer ved at når regnet før kommer så betyr det i overført betydning av tidligere høvdinger eller ledere for stammen har beseiret disse onde åndene i åndeverdenen og den virkelige verden blir belønnet med vann.

Profitt

Noen flittige sjeler finner også frem til slike utdøende spesialiteter og nyter godt av dem. De tar opp – i denne tilfellet regndans – og starter kurser eller holder underholdnings show for andre og på den måten utnytter døende kultur for å tjene penger. Enkelte grupper fra en urbefolknings stamme kan man jo ta med i en oppsetning og lage noen slags form for undervisning eller show. Men de sies at regndans fortsatt praktiseres fra Egypt til forskjellige stammer og kulturer i USA.

Men hva med kurs i Afrikansk regndans i Norge? Her kan du se eksempel på den selv om eksempelet er fra 2016.

Rituell Dans

Rituell dans er en måte å fortelle en historie på. En historie kan være flere ting også. Et sagn, et eventyr eller en myte – alle disse kunne bli fortalt av en leder mens resten av folkene involvert ville utføre dansen til dette.

Rituell dans har lang historikk hvor det i alle sammenhenger har vært enten glede eller sorg i en eller annen form. Dansen har blitt benyttet for å uttrykke følelsene som var forbundet med tilstanden.

Kjente eksempler som har blitt praktisert og undervist i i Norge de senere årene har vært «Det Norrøne skapelsesrituale», «Balders død – et ritual for sorg» eller «Yggdrasil». >Sikkert enda flere, men det var de første som ble nevnt.