Menu

Regn dans og annen rituell dans

Hjem / Dancen / Regn dans og annen rituell dans

Regn dans og annen rituell dans

Nå er jeg i ferd med å bevege med inn på et emne som var vanskeligere å finne informasjon om enn hva jeg trodde når jeg fikk ideen om å skrive denne artikkelen. Jeg har nemlig tenkt på en del spesial dansing slik som regndans, dødsdans, krigsdans fra indianere med flere og så videre. Men det skulle vise seg å være et tema man måtte lete dypere på internett for å finne noe som var interessant annet enn å bare skrive inn et ord på google.

Regndans

Vi har vel de fleste av oss sett på TV at det blir danset regndans for å få frem regn. Jeg sitter vel med følelsen av at dette først og fremst var i nærheten av regnskog og urskog en god bit lenger syd i verden enn her i Norge.

Men skulle du se en regndans noen gang så er det ikke bare «å rope på «regnet de driver med. Dansen er seremoniell og den danses også for å be om beskyttelse for buskapen sitt når regnet først kommer. Mange steder i verden har vel regnet en tendens til å komme i monsun mengder når den først kommer. Vannet i elver og sjøer kan stige så kraftig at det blir flom. Derfor kan jeg tenke meg at de ber for buskapen sin.

I noen kulturer i verden danses det regndans fortsatt. Men det er litt forskjell på hensikten med dansen på de forskjellige stedene i verden. Noen danser som nevnt for regn og for dyrene sine. Mens andre igjen danser for å rense jorden og fjerne onde ånder.

 

Regndans

Rensingen på denne måten skjer ved at når regnet før kommer så betyr det i overført betydning av tidligere høvdinger eller ledere for stammen har beseiret disse onde åndene i åndeverdenen og den virkelige verden blir belønnet med vann.

Profitt

Noen flittige sjeler finner også frem til slike utdøende spesialiteter og nyter godt av dem. De tar opp – i denne tilfellet regndans – og starter kurser eller holder underholdnings show for andre og på den måten utnytter døende kultur for å tjene penger. Enkelte grupper fra en urbefolknings stamme kan man jo ta med i en oppsetning og lage noen slags form for undervisning eller show. Men de sies at regndans fortsatt praktiseres fra Egypt til forskjellige stammer og kulturer i USA.

Men hva med kurs i Afrikansk regndans i Norge? Her kan du se eksempel på den selv om eksempelet er fra 2016.

Rituell Dans

Rituell dans er en måte å fortelle en historie på. En historie kan være flere ting også. Et sagn, et eventyr eller en myte – alle disse kunne bli fortalt av en leder mens resten av folkene involvert ville utføre dansen til dette.

Rituell dans har lang historikk hvor det i alle sammenhenger har vært enten glede eller sorg i en eller annen form. Dansen har blitt benyttet for å uttrykke følelsene som var forbundet med tilstanden.

Kjente eksempler som har blitt praktisert og undervist i i Norge de senere årene har vært «Det Norrøne skapelsesrituale», «Balders død – et ritual for sorg» eller «Yggdrasil». >Sikkert enda flere, men det var de første som ble nevnt.

Den selskaps dans som vi som oftest er borti og ser er jo den internasjonale formen med 10 forskjellige danser. Godt fordelt på fem standard danser og fem latin danser. Det er de ti dansene som utgjør internasjonale konkurranser og så videre. Men det finnes en del flere danser enn disse ti, og jeg skal […]
I den forrige artikkelen begynte jeg å beskrive de forskjellige dansene som inngår i selskaps dans. Men jeg kom ikke lenger enn de fire første i standard delen. Og det er jo enda fem danser i Latin delen. Wienervalsen var den jeg ikke fikk med meg i den forrige delen av standard dansene.
Når man er på temaet dans så kommer man stadig tilbake til standard danser og de dansene som det innebærer. Har du kontroll over hvilke 10 danser som er vanlig å danse i konkurranse. For det er jo de profesjonelle danserne som er de beste å se på da – helt klart. Selv om dans […]