Menu

Standard og latin danser del 2

Home / Tango / Standard og latin danser del 2

Standard og latin danser del 2

I den forrige artikkelen begynte jeg å beskrive de forskjellige dansene som inngår i selskaps dans. Men jeg kom ikke lenger enn de fire første i standard delen. Og det er jo enda fem danser i Latin delen. Wienervalsen var den jeg ikke fikk med meg i den forrige delen av standard dansene.

Her kommer litt om hva Wienervals egentlig er for noe:

Wienervals

Wienervalsen er den siste av de fem standard selskapsdansene. Ikke store forskjellen fra vanlig vals, men den er litt raskere i sitt tempo. Altså vals i tre fjerdedels takt og danses tett med din partner.

Usikker på når valsen ble oppfunnet, men den ble populær i Wien på slutten av 1700 tallet. Derifra spredte den seg rundt i mange land. Posisjonen for de dansende partnerne i vals var forgrunnen til mange senere selskapsdanser og folkedanser.

Latin

Så er det over på de fem latin dansene som er med i dagens internasjonale selskapsdans. I hvert fall det oppsettet som brukes i internasjonal sammenheng og konkurranser. Det finnes en del flere selskaps danser enn disse ti som benyttes i konkurranse sammenheng, men de fem som er med innenfor de ti av latin danser er Cha cha cha, Jive, Rumba, Paso Doble og Samba. Litt kort om de fem latin dansene.

Paso Doble

Dansen fra tyrefektingens verden. I denne dansen er herren kledd som en tyrefekter med rød kappe. Kappen er det kvinnen som skal forestille.

Dansen er spansk og navnet betyr noe som dobbelt steg som vises tydelig i måten det dansen på.

Rumba

Denne dansen kommer opprinnelig fra Cuba. Og denne dansen er veldig i slekt med både Cha cha cha og Bolero. Dersom Cha cha cha var moren i selskapet så hadde Rumba vært den yngre og mer langsomme, mens bolero ville være minst og tregest i alt. Men det er Rumba som tilhører de internasjonale selskapsdansene (det gjør for øvrig Cha cha cha også).

Cha cha cha

Dette er altså den tredje av de fem latin dansene som inngår i internasjonale selskaps danser. Cha cha cha er altså en raskeste versjonen av Rumba, bolero og Cha cha cha. Dansene er mye like og tilhører salsa familien. Dansene går i fire fjerde-deler og består av to sakte og tre raske dansetrinn.

Jive

Jive oppstod i Amerika på 1930 tallet og er en glad dans. Dansen foregår i fire fjerdedels takt og har mange likhetstrekk med Swing. Som så mange andre danser så har denne dansen også hatt sine store kritikere. «Dette var det styggeste de noen gang har sett» er blant uttrykkene dansene har fått i omtale for en del år tilbake, men nå er dansen altså en av fem danser i internasjonal selskapsdans.

Samba

Jeg vet ikke om Samba kanskje kan være den mest benyttede dansen i verden av disse ti selskapsdansene. Da mener jeg på grunn av alle menneskene som danser samba i forbindelse med karnevaler verden rundt.

Sambaen så dagens lys på begynnelsen av 1900 tallet, første musikk ble spilt inn cirka 15 år senere og etter enda 15 år kom første sambaskole. Samba har mye bruk av trommer og rytmeinstrumenter.