Menu

Svenske danseband

Home / Tango / Svenske danseband

Svenske danseband

Dans har vi hatt i mange år nå, og man kan vel si at dans og musikk i forskjellige varianter er noe de fleste av oss har et forhold til. De som startet med det som kan forbindes med dagens danse stiler var ridderkulturen, men selve dansen hadde eksistert i mange år før det.

En variant som har vært populær i ganske mange år er danseband musikken, selv om det startet for lenge siden har stilen i dag mange tilhengere.

Vikingarna

Selv om det har vært og fortsatt er ganske mange Norske danseband er det de Svenske dansebandene som nok er de som er mest populære. Ett av de store bandene i Sverige er Vikingarna som startet opp i slutten av 50 tallet, det var Claes Johansson som satte det hele i gang. Han kalte gruppen først Ji Coo and the Vikings og de første medlemmene av bandet var Gunnar Olsson, Svante Valjestøl, Hans Axelsson, Egon Olsson, Jens Carlsson og Newman Alexander.

Vikingarna

I distriktet rundt hvor de kom ifra ble de ganske fort populære og dette spredte seg fort rundt til det meste av Sverige. Etter rundt tre år klarte de å få en platekontrakt og de kom med sin første plate som de kalte Viking Boogie.  Med denne platen klarte de å komme på topp 20 lista til Radio Luxembourg noe som var stort på den tiden. Suksessen var da ett faktum for dansebandet. Men ikke alt gikk på skinner for dem, uenighet internt i bandet førte til at de delte seg i to og navnet ble da byttet til The Vikings. The Vikings fortsatte sine reiser rundt omkring i Sverige og gjorde det omtrent like bra som før.


Vikingarna

De fleste dansebandene har tidligere spilt en blanding av rock, pop og country musikk noe de også fortsatte med når de fikk betegnelsen danseband. Det er nok en av grunnene til at disse bandene ble så populære at de hadde flere musikkstiler som da traff ett større publikum. De ble en av de mest populære dansebandene i Sverige og har foreløpig solgt over 11 millioner plater, selv om de har hatt flere opphold har de kommet sammen igjen.

Lasse Stefanz

I fra Kristianstad kommer dansebandet Lasse Stefanz som ble etablert i slutten av 60 tallet. De som startet opp bandet var Olle Jønsson og brødrene Hans og Lars Sigfridsson og fikk med seg Christer Eriksson, Anders Pettersson og Gunnar Nilsson. Starten gikk ikke så helt bra for bandet, det ble mye reising og flere av spillejobbene var relativt dårlig betalt og i noen tilfeller fikk de ikke betalt i det hele tatt.

Lasse Stefanz

Men sånn må man jo bare finne seg i for å bli kjent utenfor nærmiljøet, da blir det gjerne gratis eller ganske lite betalt for jobben. I starten av 70 tallet gjorde de det ganske bra, de hadde fått seg ett godt navn innen danseband stilen og fikk stadig godt betalte spillejobber. Men de fikk ett tilbakeslag i slutten av 70 tallet da de endret stilen til mere diskomusikk. Dette likte ikke publikum, dette endret seg igjen da Bernt Karlsson som var plateprodusent. Han klarte å snu og blir i dag betraktet som en av de største dansebandene.